Dobrze skomponowany mix bazowy do produkcji kulek proteinowych.

Z racji tego, że zbliża się okres jesienny i zimowy, wielu karpiarzy rozpoczyna produkcję własnych kulek. Dlatego też wychodząc naprzeciw rozpoczynamy serie blogów poświęconych domowej produkcji karpiowych przysmaków.

Zbliżają się chłodne wieczory i noce. W związku z okresem jesienno-zimowym, jak bumerang wraca temat produkcji własnych kulek proteinowych. W tym okresie wielu karpiarzy postanawia przygotować się do nowego sezonu karpiowego i w warunkach domowych wykonać kulki samodzielnie bawiąc się kolorami i smakami. Oczywiście nikomu nie trzeba mówić, że kulki proteinowe są najbardziej popularną i najskuteczniejszą przynętą na karpie. Oczywiście produkcja kulek we własnym zakresie w warunkach domowych wiąże się z niezbędnym zapleczem, które trzeba mieć, odpowiednią wiedzą, jak i niezbędnym sprzętem. I chociaż wymaga ona od nas wiele pracy, to nic tak nie cieszy jak karp złowiony na kulkę własnej produkcji. Z racji tego, że temat produkcji kulek jest dość obszerny rozbije go na kilka blogów. 

W pierwszym z nich zajmiemy się budową podstawowego mixu do kulek proteinowych.

Oferta sklepów wędkarskich przyprawia o zawrót głowy, więc trzeba mieć podstawową wiedzę, żeby po prostu wiedzieć, czego szukać. Przede wszystkim trzeb wiedzieć jaki rodzaj kulek chce się wyprodukować. Najpopularniejsze na Polskim rynku są mixy 50/50. Podstawową rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę przy produkcji mixu do kulek proteinowych to podstawowa wiedza w zakresie właściwości poszczególnych produktów użytych do produkcji, oraz proporcji ilościowych i procentowych w mixie.  Jeżeli nie będziemy posiadali odpowiedniej wiedzy w tym zakresie może zdarzyć się, że podczas suszenia kulek będą nam one pękały. To samo będzie mogło zdarzyć się podczas samego rolowania, lub nad wodą, gdzie spotkamy się z zaburzona pływalnością.

Jeżeli chcemy wykonać kulki dobrej jakości o dobrych parametrach, budowa prawidłowego mixu bazowego powinna wyglądać następująco : baza mixu – 60%, dodatki smakowe i płynne – 10%, część główna – 30%. Przy produkcji naszego mixu, ważne jest to, aby dokładnie wiedzieć co powinno znajdować się w jego części głównej.

Część bazowa mixuZ doświadczenia wiem, że w dobrym mixie do kulek nie może zabraknąć przede wszystkim produktów pochodzenia roślinnego i tak znajdziemy tutaj: mąkę kukurydzianą, która zawiera dużą zawartość witaminy A, B, E,  i jest podstawowym składnikiem każdej dobrej mieszanki. Mąka kukurydziana poza tym zawiera błonnik, co ma bezpośredni wpływ na proces trawienia.  Dzięki swoim właściwościom organoleptycznym poprawia plastyczność naszego gotowego już ciasta, oraz ma wpływ na porowatość gotowej masy. W przypadku mąki kukurydzianej należy pamiętać, że by jej zawartość w mixie nie przekraczała 50%.

Kolejnym składnikiem dobrego mixu jest mąka sojowa. I w tym przypadku możemy zastosować dwa rodzaje mąki sojowej.  Mąka sojowa pełnotłusta i odtłuszczona. Mąka sojowa pełnotłusta zawiera dużą ilość tłuszczu roślinnego i białka. W gotowych już kulkach jej właściwości pozwalają na lepszą spoistość całej gotowej masy, Jej zawartość w mixie nie może być większa jak 30 %.

Mąka sojowa odtłuszczona -bardziej aromatyczna od mączki pełnotłustej, nieco jaśniejsza.  Dzięki swoim właściwościom ma duże zdolności chłonne. Jej ilość w mxie nie może być większa jak 20%. 

Kolejnymi składnikami w części bazowej mixu, których możemy użyć są koncentrat i izolat sojowy – oba te składniki posiadają zdolność większej chłonności płynów,  w mixie spełniaja funkcje spajania poszczególnych składników.  Zarówno w przypadku koncentratu , jak i izolatu mamy do czynienia z dużą zawartością białka, odpowiednio 60 i 90%. Co równie istotne oba te składniki posiadają świetne parametry jeżeli chodzi o strawność. Koncentrat dozujemy do max 25, a izolat 25% składu mieszanki.

Mąka pszenna –  bardzo popularny składnik mixów do produkcji kulek, z tym, że najlepszą wersją do użycia w mixiee będzie mąka pszenna tortowa. Posiada dużą zawartość glutenu. Przy dozowaniu należy pamiętać o nie przekroczeniu 20% składu, w przeciwnym razie kulki nie będą się dobrze rolować.

Semolina Bogata w gluten, poprawia sprężystość i kleistość ciasta. Bogata również w białko,  oraz węglowodany. Dozowanie do mixu 10-30%.

Gluten – kolejny składnik pochodzenia roślinnego, który możemy użyć w naszym mixie. Natomiast w przypadku glutenu, podobnie jak w poprzednim składniku mamy do czynienia z dwoma rodzajami składnika, którego możemy użyć w mixie. Mianowicie gluten pszenny i kukurydziany.

Gluten kukurydziany – powstaje na skutek produkcji skrobi kukurydzianej. Nadaje naszemu ciastu nieco luźniejszą strukturę. Zapachem przypomina kiszoną kukurydzę, co nadaje dodatkowy aromat całej mieszance. Należy go dozować max do 10%.

Gluten pszenny - posiada bardzo silne właściwości klejące całą mieszankę. Bardzo duża zawartość białka bo nawet do 80%. W naszej mieszance dozowany do 10%.

Zarodnik kukurydziany – kolejny składnik, którego możemy użyć w budowie naszego mixu. Posiada dużą zawartość mikro i makroelementów. W przypadku tego składnika wspomaga on uwalnianie się do wody wszelkiego rodzaju aromatów. Można o nim powiedzieć, że jest  dyspozytorem zapachu.  Warto go dodawać w przypadku, kiedy w naszym mixie znajdują się różnego rodzaju ziarna i bird foody. Dozowany do 25 %.

Mączka CSL – Bardzo bogata w białko, które może wynosić 30% jej składu, poza tym duża zawartość różnego rodzaju cukrów, witamin i minerałów. Dozowanie w mixie 5-10%.

Mączka arachidowa – bardzo popularna w stosowaniu w różnego rodzaju mixach. Dozowana do 20%, może zawierać do 25% białka.

Mączka z orzechów tygrysich – orzechów tygrysich żadnemu karpiarzowi przedstawiać nie trzeba. Jedna z najskuteczniejszych przynęt karpiowych w każdej postaci, w postaci mączki również. Dozowana do 20%. Oprócz białka potrafi zawierać do 30 % tłuszczu. Powszechnie stosowana w mixach przygotowywanych na chłodniejsze wody. Poza tym nadaje naszej mieszance niepowtarzalny zapach, którego nie da się pomylić z żadnym innym.

Mączka kokosowa – Potrafi zawierać do 60% węglowodanów, a białka ok. 20%. Jako mączka kokosowa, świetnie sprawdzi się z wszelkiego rodzaju mixami owocowymi ( banan, ananas, truskawka, pomarańcza, morwa). Poza tym dodaje pięknego zapachu kokosa, za którym karpie również przepadają. W naszej mieszance jej ilość nie może być większa jak 15%.

Mąka grochowa – posiada właściwości klejące. Bardzo dobrze łączy się i „współpracuje” z wszelkimi mieszankami z użyciem bird foodów. Potrafi zawierać do 60% węglowodanów. Bardzo miły i charakterystyczny zapach. Dozowana do 20%.

Mączka ryżowa – Dozowanie do 20%. Potrafi zawierać do 80% węglowodanów. Mączka przeważnie używana do produkcji mieszanek stosowanych latem.

 W kolejnym blogu opiszemy sobie pozostałe składniki, których możemy używać przy produkcji dobrej jakości mixu bazowego.

Mam nadzieje, że moje podpowiedzi sprawią, że zimę poświęcicie na produkcje wspaniałych wędkarskich przysmaków, którymi będziecie się cieszyć cały następny sezon.,

Łukasz Bednarczyk

Wielka Ryba.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.