W dzisiejszym blogu omówimy sobie kolejne produkty, których możemy użyć przy produkcji własnych kulek proteinowych. Zajmiemy się produktami mlecznymi, jajecznymi, oraz zwierzęcymi, które są nieodzownym składnikiem każdego dobrego mixu.
Produkty mleczne:
Mleko w proszku – składnik pochodzenia zwierzęcego o charakterystycznym zapachu i smaku. W przypadku mleka w proszku możemy wyróżnić jego dwa rodzaje: odtłuszczone i pełnotłuste. Częściej wykorzystywane w produkcji kulek jest mleko odtłuszczone z racji dużej zawartości białka . W naszym mixie dozowanie w ilości do 20%.
Serwatka – powstaje przy produkcji serów jako produkt uboczny. Ma lepka konsystencję i słodki smak. Największy skład procentowy zajmują u niej węglowodany, które mogą stanowić nawet 70% składu. W mixie dozowanie do 15%.
Kazeina – wyróżniamy dwa rodzaje podpuszkowa i kwasowa. Ważne, że nie jest rozpuszczalna w wodzie. Kazeina podpuszkowa zawiera dużo białka. Kwasowa natomiast wpływa na strukturę kulek ( twardość), a poza tym posiada właściwości klejące. Dozowanie w mixie – do 40%.
Kazeinian sodu – Nadaje naszemu ciastu właściwości klejących, oraz spulchnia je. Wykorzystując kazeinian w mixie mamy wpływ na wyporność naszych kul. Dozowanie w mixie do 15%
Produkty z grupy produktów jajecznych:
Jaja w proszku – jaja w proszku są częstym składnikiem różnego rodzaju pokarmów dla ptactwa. Wykorzystany w mixie zdecydowania poprawia rolowanie kulek i wyrabianie ciasta. Ewentualnie może służyć w zastępstwie jaj świeżych, jednakże odradzam to, z racji tego, że w przypadku jaj świeżych możemy również wykorzystać ich skorupki, które mają wpływ na pracę kulki w wodzie. Jaja w proszku zawierają do 44% białka. Dozowanie w mixie do 15%.
Żółtko w proszku – Ogranicza kleistość ciasta, ułatwia jego rolowanie, bardzo często wykorzystywane w produkcji własnych kulek. Może zawierać do 60% tłuszczu, oraz do 35%białka. W miksie nie może przekraczać 10%. Porównując je z normalnymi jajami, 1 kg jaj w proszku to przeliczając 105 jaj naturalnych.
Albumina jajeczna – Utwardza kulki proteinowe, poza tym utwardza i wiąże ciasto. W naszym mixie może występować zamiast jaj naturalnych., a dozujemy ją w przedziale 3-5%. Jeżeli zastosujemy w naszym mixie tego produktu, dłużej zachowamy świeżość kulek, oraz nasze kulki będą potrzebowały mniej czasu na suszenie. Składnik niezwykle bogaty w białko, które może dochodzić w nim do poziomu 83%. Analogicznie jak w przypadku żółtka w proszku tutaj 1 kg albuminy odpowiada 260 białkom naturalnym.
Produkty zwierzęce – produkty zwierzęce to przede wszystkim różnego rodzaju mączki, stosowane w produkcji leków, do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych, oraz karm dla ryb. Są również wykorzystywane do produkcji karmy dla psów i kotów. Wśród produktów zwierzęcych możemy wyróżnić mączki mięsne, mączki rybne, mączki mięsne i mięsno-kostne. Tutaj należy zwrócić uwagę na fakt, że nie wszystkie mączki są dostępne w sprzedaży. Tutaj ciekawostka. Chcąc mieć fajny i gotowy komponent możemy wykorzystać karmę dla psa lub kota mieląc ją i mamy gotowy składnik naszego mixu, dodatkowo dopalony różnego rodzaju składnikami – np. witaminami. Tak samo jak kilkukrotnie nad woda spotkałem karpiarzy, którzy wykorzystywali jako zantętę parzone we wrzącej wodzie ciasteczka dla psów. W naszym mixie taka mieszanka nie powinna przekraczać 10-25%.
Poniżej zajmiemy się zwierzęcymi mączkami nieco dokładniej, z racji tego że maja ogromny wpływ na jakość naszego mixu. Poza tym mączki pochodzenia zwierzęcego nadają.
Mączki rybne:
Mączka łososiowa: Produkt uboczny w produkcji ryb łososiowych. Wysoki poziom strawalności białka dochodzący do 93 %. Poza tym posiada dużą ilość aminokwasów egzogennych. Zawartość białka w samej mączce może dochodzić do 65% a w mixie nie może być jej więcej jak do 30%.
Mączka krewetkowa – można ja stosować samodzielnie, ale też łączyć z innymi mączkami zwierzęcymi, z którymi doskonale się komponuje. Posiada niepowtarzalny zapach. Na nasze kulki wpływa powodując większy ciężar właściwy kulek, przez co stosowana jest szczególnie przy produkcji kulek tonących. Potrafi zawierać do 50% białka, a w mixie nie może jej być nie więcej jak 25%.
Dodatek rybno – krewetkowy – używany do mixów, stanowi połączenie mączek śledziowych i łososiowych, jak również krewetkowych. Dobry zamiennik w alternatywie. Zamiast kilku mączek oddzielnie, możemy zastosować ten dodatek, maja pewność, że zawiera on połączenie kilku znanych nam mączek, a przez to również dużą ilość niezbędnych aminokwasów i tłuszczów rybnych. W dodatku tym może występować do 50% białka. Dozowanie do mixu max 25%.
Mączka rybna LT 94 – najbardziej znana i popularna mączka pochodzenia zwierzęcego, wchodząca w skład produkcji własnych kulek proteinowych. Przyjęło się, że jeżeli kulki proteinowe w swoim składzie posiadają dużą ilość mączki LT 94, to świadczy to o tym, że kulki są dobrej jakości. Bierze się to z tego, że mączka LT 94 zawiera do 94% tłuszczu i białka ( do 70%), przez co te składniki są przez ryby świetnie przyswajalne. Mączka LT 94 powstaje w procesie obróbki świeżych, od innych mączek pochodzenia zwierzęcego posiada więcej aminokwasów, oraz ma zwiększona wartość odżywczą. W mixie dozowanie pomiędzy 10-30%.
Mączka rybna pre-digest – wyjątkowa mączka również będąca wyznacznikiem świetnej jakości kulek proteinowych. Wynika to z zawartości rozpuszczalnych protein ( do 80%). Strawalność białka zawartego w tym produkcie dochodzi nawet do 97%. co ciekawe również jak inne mączki powstaje na skutek produkcji zwierzęcej z tym zastrzeżeniem, że w tym przypadku jest to proces obróbki całych i świeżych ryb. Stąd bierze się w niej takie bogactwo składników. Posiada również właściwości, dzięki którym doskonale współpracuje z innymi mączkami. W mixie dozowanie na poziomie 10-30%.
Mączka krylowa – wyjątkowa mączka o wyjątkowym magnesie na karpie i ryby karpiowate. Wszystkim powszechnie wiadomo że kryl to jeden z najpopularniejszych smaków na karpie. Mączka jest dość tłusta ( tłuszcz do 15%), posiada również wysoka zawartość białka, która może w niej dochodzić do 60%. Jej konsystencja jest podobna do innych mączek, natomiast ma lekko pomarańczowy odcień. Kulki wyprodukowane na bazie tej mączki stosujemy w większości przypadków łowiąc w chłodnej wodzie. W tym przypadku należy pamiętać o dozowaniu z racji tego, że jeżeli przekroczymy zalecane dawki, kulki będą nam pływać. No chyba, że robimy śmierdziuchy pop-upy:) Dozowanie 5-10%.
Mączka z kałamarnicy – podobnie jak w przypadku kryla jedna z najbardziej popularnych. Otrzymuje się ją wykorzystując całe kalmary. Również konkretnie „nabita” białkiem, ponieważ jego wartość w niej może dochodzić do 80%. Mączka z kałamarnicy ma ciemno-brunatny kolor i oprócz białka posiada dużą zawartość aminokwasów. Również podobnie jak w przypadku mączki krylowej, mączka z kałamarnicy posiada bardzo duże właściwości trawienne dla ryb, dochodzące do 90%. W mixie dozowanie 10-30%.
Hemoglobina – doskonały składnik, który świetnie wiąże się z wszelkiego rodzaju mączkami rybnymi. Również, oprócz wędkarstwa karpiowego i produkcji kulek, często stosowana w przypadku produkcji przynęt na węgorze i sumy. I tutaj aspekt, nad którym trzeba się chwilę pochylić. Uważajcie przy dodawaniu tego komponentu. Niesamowicie brudzi ręce, które później niezwykle ciężko domyć. Używajcie tego komponentu wyłącznie w rękawiczkach. Hemoglobinę stosujemy przy produkcji kulek mięsnych i rybnych, oraz wszelkich ich połączeń. Jeżeli chodzi o przeznaczenie, to generalnie komponent ten stosujemy przy produkcji kulek na chłodne pory roku. Hemoglobina ma to do siebie, że z punktu widzenia wartości odżywczych jest to świetny dodatek, ponieważ udział białka w tym komponencie może dochodzić do 92%. W mixie hemoglobinę dozujemy w przedziale 3-10%.
Plazma krwi – kolejny komponent, nieco podobny do hemoglobiny. W jej składzie możemy spotkać się z zawartością białka do 80%, poza tym zastosowana w naszym mixie idealnie wiąże pozostałe składniki mixu. Komponent stosowany do produkcji kulek corocznych. Dozowanie w mixie w przedziale 3-10%.
W kolejnym blogu omówimy sobie komponenty z rodziny bird foodów, przypraw, jak i tzw. dodatków specjalnych.
Miłej lektury.
Łukasz Bednarczyk
Wielka Ryba
Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Nowy komentarz
Musisz się zalogować lub stworzyć konto
Save products on your wishlist to buy them later or share with your friends.
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.
Komentarze (0)
Nowy komentarz