Rzepik i gryka

Rzepik i gryka.

Witajcie moi drodzy.

Dziś przedstawię ostatnie już, ale wcale  nie mniej skuteczne ziarna mianowicie rzepik i grykę.

Rzepik.

Na pierwszy rzut oka ziarno trochę podobne do maku. W każdym bądź razie niewiele większe. Jego największą zaletą jest to, że może nam służyć do łowienia całorocznego a o jego uniwersalności świadczy fakt, że możemy go używać jako zanętę ale też dodatek do zanęt, który dodatkowo scali nam np. kulę zanętową. Jego właściwości są dla ryb bardzo cenne - dużo tłuszczu, oraz bogata zawartość mikroelementów i kwasów omega 3.Oprócz tego jego drobna frakcja pozwala na to, że jest on bardzo wydajny. Ryby spokojnego żeru wręcz go uwielbiają, ważne jest natomiast, aby był on dobrze przygotowany. O jego uniwersalności świadczy również to, że może on być używany do łowienia wszelkiego białorybu. Wiele gatunków się na niego skusi.

Sposób przygotowania:

Standardowo, jak w poprzednich przypadkach, które opisywałem, rzepik zalewamy wodą i odstawiamy na min. 24 godziny.

Po namoczeniu są dwa sposoby przygotowania.  Ziarna możemy zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia, lub gotować.

Co jest bardzo istotne kiedy ziarna będą gotowe konieczne jest odsączenie wody ( można dla świętego spokoju zalać dipem, lub innym smakiem). Ten zabieg ( odsączanie wody) należy przeprowadzić koniecznie, ponieważ rzepik po ugotowaniu posiada goryczkawy smak, za którym ryby nie przepadają.

Jego przewagą jest również to, że nie jest aż tak bardzo popularny, dzięki czemu możemy mieć pewność że pokusi się na niego wiele ryb nie znających go na co dzień.

Gryka.

Choć kojarzy nam się z kaszą, ma zastosowanie również w wędkarstwie, chociaż podobnie jak rzepik nie jest aż tak popularna. Podobnie jak rzepik, ziarna gryki zawierają dużą ilość oleju oraz wysoką wartość odżywczą. Jest to ziarno, które ma niepowtarzalny smak i dzięki temu świetnie pracuje w wodzie. Podobnie jak rzepik posiada wiele zastosowań  -  jako zanęta, ale również do " klejenia" zanęt sypkich.

Sposób przygotowania:

Przed gotowaniem dokładnie myjemy nasiona i odstawiamy zalane wodą na min. 24 godziny.

Gotujemy ok 30 minut aż ziarna będą półtwarde co musimy sprawdzić sami.

Gryka ma jeszcze dwie podstawowe bardzo silne cechy. Jest tania i ogólnodostępna.

Podobnie jak w przypadku rzepiku jest to ziarno o bardzo szerokiej skali działania na ryby spokojnego żeru.

Stosujcie a na pewno się nie zawiedziecie:)

Połamania

Wielka Ryba

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.