Karp




Karp czyli Cyprinus Carpio jest jedną z największych ryb słodkowodnych, należących do rodziny karpiowatych, które możemy łowić w naszych wodach. Ryba ta występuje w dwóch odmianach – dzikiej zwanej sazanem i hodowlanej. Początkowo karp sazan występował głównie w rejonach Europy południowej, wschodniej i południowo-wschodniej. Spotykano go również w zachodnich wodach Azji oraz w zlewiskach niektórych mórz m.in. Morza Aralskiego, Czarnego czy Kaspijskiego.

W dzisiejszym blogu zajmę się omówieniem tego gatunku, który jest mi szczególnie bliski. Wiąże się to z tym, że od kilkunastu lat zajmuje się wędkarstwem karpiowym łowię te ryby ze szczególną przyjemnością. Omówimy podstawowe zagadnienia dotyczące budowy, żerowania, występowania i innych istotnych informacji. Na początku jednak kilka ciekawostek o karpiu.




Ciekawostki

1. Łacińska nazwa karpia to Cyprinus carpio. Do rodziny karpiowatych należą również karasie i amury.

2. Karp jest pierwszą rybą udomowioną przez człowieka. Już w IV wieku p.n.e. był hodowany przez Rzymian. Historycy nie wykluczają też, że karp był hodowany przez Chińczyków już w V wieku p.n.e.

3. W Polsce karp pojawił się na przełomie XII i XIII wieku dzięki zakonowi Cystersów.

4. Karp może żyć ponad 20 lat.

5. Karp w sposób naturalny występuje w Azji Wschodniej i Europie Południowo-Wschodniej.

6. W sytuacji, kiedy temperatura wody spad poniżej 4ºC ryba wpada w odrętwienie.

7. Jeżeli chodzi o hodowlę karpia, wyhodowano wiele jego ozdobnych odmian, a najpopularniejszą jest karp koi.




Budowa karpia

Karp ma słabo ściśnięte, wyciągnięte ciało. Otwór gębowy u karpia charakteryzuje się dużymi i grubymi wargami. Na górnej wardze występują 4 wąsiki – dwa dłuższe i dwa krótsze. Karp posiada również zęby gardłowe trójrzędowe, którymi gryzie pokarm. Grzbiet karpia jest w ciemnych barwach z domieszką zieleni. Brzuch u karpi jest o barwie białej, a płetwy zielonoszare z lekkimi odcieniami brązu, często również czerwonawe. Płetwa grzbietowa długa, a odbytowa dość krótka. Płetwa odbytowa o zaokrąglonym kształcie.






Pod względem wyglądy wyróżnia się kilka rodzajów karpi:

Karp pełnołuski – cała powierzchnia ciała – oprócz brzucha, pokryta jest łuskami. Karpie, które bardzo często występują w dzikich zbiornikach.

Karp Królewski – karp królewski ma duże i nieliczne łuski, które są rozmieszczone na ciele w sposób nieregularny.

Karp liniowy – inaczej zwany lampasem posiada łuski, które na jego ciele układają się w formie poprzecznej linii, która przebiega wzdłuż grzbietu, lub w poprzek ciała.

Karp bezłuski – inaczej zwany golcem, który na ciele posiada bardzo nieliczne łuski, a większość ciała pokryta jest skórą.






Występowanie

Karp występuje w wielu wodach zarówno rzekach, jak i jeziorach. Karpie w rzece uwielbiają przebywać pomiędzy różnego rodzaju główkami, z racji tego, że w ich okolicach pojawia się dużo pokarmu nanoszonego przez nurt. Karpia również możemy spotkać w okolicach powalonych drzew i wszelkich podwodnych przeszkód. Karpia znajdziemy też w dopływach rzek, gdzie woda jest mocno natleniona. W jeziorach karpie możemy zlokalizować w płytkich i zarośniętych zatokach. Oprócz tego sukcesem okaże się obławianie wszelkiego rodzaju podwodnych górek i blatów. Karp bardzo lubi przebywać w ciepłych, stojących, lub wolno płynących wodach o piaszczystym, lub zamulonym dnie z bogatą ilością roślinności. W dzisiejszych czasach ryba bardzo popularna we wszelkiego rodzaju łowiskach komercyjnych.








Tryb życia

Karp generalnie lubi przebywać w głębszych i zaciemnionych miejscach, a cieplejszych miejscach uwielbia wygrzewać się na płyciznach.







Tarło

Ryba ta jest gotowa do tarła w trzecim i czwartym roku życia, z tym że samce dojrzewają nieco wcześniej niż samice. Tarło karpia odbywa się od maja do lipca. U samców w tym czasie występuje wysypka tarłowa. Ikra karpi jest składana w płytkich, zacisznych miejscach, które są porośnięte roślinnością. Tarło karpi może przebiegać optymalnie, kiedy temperatura wody wacha się w przedziale od 18 do 20ºC. Samice są w stanie złożyć od 200 do 300 tys. jaj, które po pewnym czasie w wodzie pęcznieją. Po kilku dniach wykluwają się z nich larwy, które kilka dni spędzają na roślinności. Narybek karpia, aby był zdolny do pływania musi podpłynąć do powierzchni wody, aby napełnić pęcherz pławny. Dopiero po tym procesie są w stanie samodzielnie pływać. 









Pokarm

Karpie pokarmu szukają przy mulistym dnie. Żywią się larwami owadów, ślimakami i innymi bezkręgowcami. Zasysają je razem ze wszystkim wokół do pyska, później wypluwają i wyłapują to, co najszybciej opada na dno. Fragmenty mułu opadają znacznie wolniej od jego pokarmu. Dietę uzupełniają glonami i innym pokarmem roślinnym. Młode osobniki odżywiają się drobnym pokarmem zwierzęcym przede wszystkim drobnym planktonem. Dorosłe osobniki oprócz organizmów żywych chętnie zjadają również fragmenty roślinności. Karp najlepiej żeruje w sytuacji, kiedy woda osiąga mniej więcej 20ºC.




Wymiar ochronny

Wymiar ochronny karpia wynosi do 30 cm, a górny od 70 cm. Jest to jednak uwarunkowane przepisami w poszczególnych okręgach PZW. Warto wiedzieć, że w przypadku karpia obowiązuje dobowy limit, który wynosi 3 sztuki. W Polsce karp nie ma okresu ochronnego.

Pod względem wędkarskim karp jest uwielbiany prze wielu wędkarzy z racji jego rozmiarów i waleczności podczas holu. Dlatego również dzięki tym cechom ostatnimi laty bardzo rozwinęło się wędkarstwo karpiowe.

Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi poznaliście nieco bliżej piękną rybę, którą bez wątpienia jest karp.





Łukasz Bednarczyk

Wielka Ryba

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.