Komponenty do produkcji własnych kulek proteinowych cz. 2

Komponenty do produkcji własnych kulek cz. 2

W dzisiejszym blogu omówimy sobie kolejne produkty, których możemy użyć przy produkcji własnych kulek proteinowych. Zajmiemy się produktami mlecznymi, jajecznymi, oraz zwierzęcymi, które są nieodzownym składnikiem każdego dobrego mixu.

Produkty mleczne:

Mleko w proszku – składnik pochodzenia zwierzęcego o charakterystycznym zapachu i smaku. W przypadku mleka w proszku możemy wyróżnić jego dwa rodzaje: odtłuszczone i pełnotłuste. Częściej wykorzystywane w produkcji kulek jest mleko odtłuszczone z racji dużej zawartości białka . W naszym mixie dozowanie w ilości do 20%.

Serwatkapowstaje przy produkcji serów jako produkt uboczny.  Ma lepka konsystencję i słodki smak. Największy skład procentowy zajmują u niej węglowodany, które mogą stanowić nawet 70% składu. W mixie dozowanie do 15%.

Kazeina wyróżniamy dwa rodzaje podpuszkowa i kwasowa. Ważne, że nie jest rozpuszczalna w wodzie.  Kazeina podpuszkowa zawiera dużo białka. Kwasowa natomiast wpływa na strukturę kulek ( twardość), a poza tym posiada właściwości klejące. Dozowanie w mixie – do 40%.

Kazeinian soduNadaje naszemu ciastu właściwości klejących, oraz spulchnia je. Wykorzystując kazeinian w mixie mamy wpływ na wyporność naszych kul. Dozowanie w mixie do 15%

Produkty z grupy produktów jajecznych:

Jaja w proszkujaja w proszku są częstym składnikiem różnego rodzaju pokarmów dla ptactwa. Wykorzystany w mixie zdecydowania poprawia rolowanie kulek i wyrabianie ciasta. Ewentualnie może służyć w zastępstwie jaj świeżych, jednakże odradzam to, z racji tego, że w przypadku jaj świeżych możemy również wykorzystać ich skorupki, które mają wpływ na pracę kulki w wodzie. Jaja w proszku zawierają do 44% białka.  Dozowanie w mixie do 15%.

Żółtko w proszkuOgranicza kleistość ciasta, ułatwia jego rolowanie, bardzo często wykorzystywane w produkcji własnych kulek. Może zawierać do 60% tłuszczu, oraz do 35%białka. W miksie nie może przekraczać 10%. Porównując je z normalnymi jajami, 1 kg jaj w proszku to przeliczając 105 jaj naturalnych.

Albumina jajecznaUtwardza kulki proteinowe, poza tym utwardza i wiąże ciasto.  W naszym mixie może występować zamiast jaj naturalnych., a dozujemy ją w przedziale 3-5%.  Jeżeli zastosujemy w naszym mixie tego produktu, dłużej zachowamy świeżość kulek, oraz nasze kulki będą potrzebowały mniej czasu na suszenie. Składnik niezwykle bogaty w białko, które może dochodzić w nim do poziomu 83%. Analogicznie jak w przypadku żółtka w proszku tutaj 1 kg albuminy odpowiada 260 białkom naturalnym. 

Produkty zwierzęceprodukty zwierzęce to przede wszystkim różnego rodzaju mączki, stosowane w produkcji leków, do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych, oraz karm dla ryb. Są również wykorzystywane do produkcji karmy dla psów i kotów. Wśród produktów zwierzęcych możemy wyróżnić mączki mięsne, mączki rybne, mączki mięsne i mięsno-kostne. Tutaj należy zwrócić uwagę na fakt, że nie wszystkie mączki są dostępne w sprzedaży.  Tutaj ciekawostka. Chcąc mieć fajny i gotowy komponent możemy wykorzystać karmę dla psa lub kota mieląc ją i mamy gotowy składnik naszego mixu, dodatkowo dopalony różnego rodzaju składnikami – np. witaminami. Tak samo jak kilkukrotnie nad woda spotkałem karpiarzy, którzy wykorzystywali jako zantętę parzone we wrzącej wodzie ciasteczka dla psów. W naszym mixie taka mieszanka nie powinna przekraczać 10-25%.

Poniżej zajmiemy się zwierzęcymi mączkami nieco dokładniej, z racji tego że maja ogromny wpływ na jakość naszego mixu. Poza tym mączki pochodzenia zwierzęcego nadają.

Mączki rybne:

Mączka łososiowa: Produkt uboczny w produkcji ryb łososiowych.  Wysoki poziom strawalności białka dochodzący do 93 %. Poza tym posiada dużą ilość aminokwasów egzogennych. Zawartość białka w samej mączce może dochodzić do 65% a w mixie nie może być jej więcej jak do 30%.

Mączka krewetkowamożna ja stosować samodzielnie, ale też łączyć z innymi mączkami zwierzęcymi, z którymi doskonale się komponuje. Posiada niepowtarzalny zapach. Na nasze kulki wpływa powodując większy ciężar właściwy kulek, przez co stosowana jest szczególnie przy produkcji kulek tonących.  Potrafi zawierać do 50% białka, a w mixie nie może jej być nie więcej jak 25%.

Dodatek rybno – krewetkowyużywany do mixów, stanowi połączenie mączek śledziowych i łososiowych, jak również krewetkowych. Dobry zamiennik w alternatywie. Zamiast kilku mączek oddzielnie, możemy zastosować ten dodatek, maja pewność, że zawiera on połączenie kilku znanych nam mączek, a przez to również dużą ilość niezbędnych aminokwasów i tłuszczów rybnych. W dodatku tym może występować do 50% białka. Dozowanie do mixu max 25%.

Mączka rybna LT 94najbardziej znana i popularna mączka pochodzenia zwierzęcego, wchodząca w skład produkcji własnych kulek proteinowych. Przyjęło się, że jeżeli kulki proteinowe w swoim składzie posiadają dużą ilość mączki LT 94, to świadczy to o tym, że kulki są dobrej jakości.  Bierze się to z tego, że mączka LT 94 zawiera do 94% tłuszczu i białka ( do 70%), przez co te składniki są przez ryby świetnie przyswajalne. Mączka LT 94 powstaje w procesie obróbki świeżych, od innych mączek pochodzenia zwierzęcego posiada więcej aminokwasów, oraz ma zwiększona wartość odżywczą. W mixie dozowanie pomiędzy 10-30%. 

Mączka rybna pre-digestwyjątkowa mączka również będąca wyznacznikiem świetnej jakości kulek proteinowych. Wynika to z zawartości rozpuszczalnych protein ( do 80%). Strawalność białka zawartego w tym produkcie dochodzi nawet do 97%. co ciekawe również jak inne mączki powstaje na skutek produkcji zwierzęcej z tym zastrzeżeniem, że w tym przypadku jest to proces obróbki całych i świeżych ryb. Stąd bierze się w niej takie bogactwo składników. Posiada również właściwości, dzięki którym doskonale współpracuje z innymi mączkami. W mixie dozowanie na poziomie 10-30%.

Mączka krylowa wyjątkowa mączka o wyjątkowym magnesie na karpie i ryby karpiowate. Wszystkim powszechnie wiadomo że kryl to jeden z najpopularniejszych smaków na karpie. Mączka jest dość tłusta ( tłuszcz do 15%), posiada również wysoka zawartość białka, która może w niej dochodzić do 60%. Jej konsystencja jest podobna do innych mączek, natomiast ma lekko pomarańczowy odcień. Kulki wyprodukowane na bazie tej mączki stosujemy w większości przypadków łowiąc  w chłodnej wodzie. W tym przypadku należy pamiętać o dozowaniu z racji tego, że jeżeli przekroczymy zalecane dawki, kulki będą nam pływać. No chyba, że robimy śmierdziuchy pop-upy:) Dozowanie 5-10%.

Mączka z kałamarnicy podobnie jak w przypadku kryla jedna z najbardziej popularnych.  Otrzymuje się ją wykorzystując całe kalmary.  Również konkretnie „nabita” białkiem, ponieważ jego wartość w niej może dochodzić do 80%. Mączka z kałamarnicy ma ciemno-brunatny kolor i oprócz białka posiada dużą zawartość aminokwasów. Również podobnie jak w przypadku mączki krylowej, mączka z kałamarnicy posiada bardzo duże właściwości trawienne dla ryb, dochodzące do 90%. W mixie dozowanie 10-30%.

Hemoglobinadoskonały składnik, który świetnie wiąże się z wszelkiego rodzaju mączkami rybnymi. Również, oprócz wędkarstwa karpiowego i produkcji kulek, często stosowana w przypadku produkcji przynęt na węgorze i sumy. I tutaj aspekt, nad którym trzeba się chwilę pochylić. Uważajcie przy dodawaniu tego komponentu. Niesamowicie brudzi ręce, które później niezwykle ciężko domyć. Używajcie tego komponentu wyłącznie w rękawiczkach. Hemoglobinę stosujemy przy produkcji kulek mięsnych i rybnych, oraz wszelkich ich połączeń. Jeżeli chodzi o przeznaczenie, to generalnie komponent ten stosujemy przy produkcji kulek na chłodne pory roku. Hemoglobina ma to do siebie, że z punktu widzenia wartości odżywczych jest to świetny dodatek, ponieważ udział białka w tym komponencie może dochodzić do 92%. W mixie hemoglobinę dozujemy w przedziale 3-10%.

Plazma krwikolejny komponent, nieco podobny do hemoglobiny. W jej składzie możemy spotkać się z zawartością białka do 80%, poza tym zastosowana w naszym mixie idealnie wiąże pozostałe składniki mixu.  Komponent stosowany do produkcji kulek corocznych. Dozowanie w mixie  w przedziale 3-10%.

W kolejnym blogu omówimy sobie komponenty z rodziny bird foodów, przypraw, jak i tzw. dodatków specjalnych.

Miłej lektury.

Łukasz Bednarczyk

Wielka Ryba

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.